Sport

Fotbal

FC Baník Ostrava

je ostravský fotbalový klub, který hraje první fotbalovou ligu. Baník vznikl v roce 1922 a v počátcích neměl ani vlastní hřiště. Od roku 1935 hráli fotbalisté na škváře na Staré střelnici a v roce 1959 se klub přestěhoval na svůj nynější stadion – na Bazaly.

V poválečném období sestoupil klub pouze dvakrát do 2. ligy. Po Slavii Praha je tedy Baník Ostrava druhým prvoligovým týmem, který v nejvyšší soutěži setrval nejdéle bez přerušení.

Největší úspěchy klubu jsou spjaty se jménem trenéra Evžena Hadamczika, který v Baníku působil od roku 1978. Během pěti let na trenérském postu získal s Baníkem Ostrava dvakrát mistrovský titul, třikrát obsadil druhé místo, dvakrát vyhrál Český pohár a jedenkrát Československý pohár. Další vysoce úspěšné období znamenala sezóna 2003/04, kdy Baník po 23 letech znovu získal mistrovský titul a byl ve finále Poháru ČMFS. V roce 2005 klub tento pohár vyhrál.
Obsah

 

Hokej

HC Vítkovice Steel je ostravský hokejový klub. Založen byl ve třicátých letech 20. století. V roce 1934 vyhrál župní mistrovství a stal se mistrem Moravy a Slovenska. Roku 1949 klub postoupil do první ligy, ze které sestoupil v letech 1960, 1965, 1967 a 1985. Mistrovství republiky vyhrál v letech 1952 a 1981. Jeho domovským stadionem je ČEZ Aréna.

 

Skoky na lyžích (Frenštátě pod Radhoštěm)

Zimní sporty mají ve Frenštátě dlouhou tradici. Nejvýznamnější z těchto sportů jsou bezesporu skoky na lyžích a samotné lyžování. Už v roce 1903 byl ve městě založen Svaz lyžařů. Po první světové válce vybudovali členové lyžařských (i jiných např. turistických) spolků na svazích Radhoště slalomové, sjezdařské a běžecké tratě, sáňkařskou dráhu, skokanské můstky a v roce 1940 i lanovku z Ráztoky na Pustevny.

Sjezdové lyžování dosáhlo největšího rozkvětu v 50. letech 20. století a zasloužili se o něj sourozenci Zdeněk a Ludmila Parmovi a František Pitucha. Jakožto výborní trenéři vychovali celou řadu špičkových závodníků.

Co se týče běžeckých disciplín, tak Frenštát proslavili zejména Karel Sacký a Miroslava Jaškovská, kteří závodili v 70. letech. Úspěchy však slaví Frenštát i dnes a to díky závodníkům žákovských a dorosteneckých kategorií.

Nejvýznamněji však Frenštát p.R. zasáhly skoky na lyžích. Na frenštátských skokanských můstcích vyrůstali přední čeští reprezentanti jako Jiří Raška (olympijský vítěz a mistr světa), Jiří Parma nebo Jaroslav Sakala.

 

HCBKarviná (házenkářský klub)

Handball Club Banik Karviná je jedním z nejslavnějších českých házenkářských klubů. Byl založen již v roce 1955 a prakticky ihned po svém založení se dostal do české spičky. V posledních letech se klub pravidelně účastní nejprestižnější evropské klubové soutěže - Ligy mistrů. Klub za dobu své existence vychoval řadu reprezentantů České republiky.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode